מהו סם אונס?
כאשר מודבר בסם הכוונה היא לחומר שהוגדר בחוק כמסוכן ונאסר לשימוש. האיסור בחוק ביחס לסמים נוגע להחזקת סמים, לשימוש בהם, להפצתם, ביצוע פעולות סחר בסמים, ייבוא, ייצוא, גידול ועוד. כאשר מדובר בסם אונס הכוונה היא לסוג ספציפי של סם. הגדרתו הספציפית נובעת מההשפעות הנלוות לשימוש בו וכן בשל המטרה שלשמה נעשה בו שימוש.
השימוש בסם אונס נעשה לצורך ניצולו המיני של אדם אחר. לפי רוב כשאדם נוטל סם אונס הדבר נעשה בלא ידיעתו ומתוך מרמה של אדם אחר שהיה מעוניין בקיום השפעותיו של הסם לטובת ניצולו המיני של המסומם. השפעותיו המרכזיות של נטילת סם אונס הן ערפול הכרה, תחושת טשטוש וירידה ניכרת ביכולת הזיכרון. יחד עם זאת, במקביל לתחושות אלו השימוש בסם גורם גם לעוררות מינית מוגברת.
הדרך שבה נפוץ ביותר לעשות שימוש בסם אונס היא על ידי החדרתו באופן חשאי לכוס המשקה של הקורבן.
סם אונס הוא לפי רוב חסר טעם וחסר ריח ולכן קשה מאוד להבחין בקיומו ובנוכחותו בכוס של משקה. יציאתו של סם האונס למחזור הדם מתרחשת בדרך כלל לאחר שמונה שעות, מה שאומר שבתום 12 שעות כמעט בלתי אפשרי לאתר שרידים שלו בשתן של הקורבן. בשל כך כאשר מדובר בקורבן שחושד שנטל סם אונס בלא ידיעתו, עליו לפנות לבית החולים הסמוך למקומו ללא כל דיחוי או עיכוב.
האם אלכוהול נחשב לסם אונס?
קיימת מחלוקת ביחס להגדרת האלכוהול כסם אונס:
- יש הסוברים כי אלכוהול מהווה בעצמו סם אונס נפוץ ומוכר. זאת בשל נגישותו הרבה והתופעות שנגרמות בעקבות שתייה מופרזת. הובלת אדם לשכרות מוגברת תהיה מלווה כמעט תמיד בתופעות של טשטוש, ירידה בזיכרון וערפול הכרה. מצב זה יכול להיות קרקע פורייה לניצול מיני.
- אולם על אף ההשפעות האמורות, יש הסוברים כי האלכוהול אינו מוגדר כ"סם אונס" בשל העובדה שאלכוהול אינו נאסר לשימוש והוא לא מוגדר כ"סם מסוכן".
סם האונס GBL
סם האונס GBL או בשמו המלא gamma-hydroxybutyrate הוא סם אונס נפוץ שנעשה בו שימוש לא פעם. הסם בדומה לסמי האונס האחרים גורר תופעות של טשטוש ירידה בזיכרון וערפול חושים. מקורו של הgbl הוא בחומר שמצוי בשימוש תדיר בתעשיות הפלסטיק השונות.
מהו היקף השימוש בסמי אונס?
תופעת השימוש בסמי אונס נפוצה לראשונה באמצע שנות ה90 והתגברה באופן ניכר בתחילת שנות ה2000. היכולת לאסוף נתונים סטטיסטיים אודות השימוש בסמי האונס הינה קשה עד כמעט בלתי אפשרית , זאת בשל הסיבות הבאות:
- השימוש בסמי אונס הינו חסוי ולא תמיד יש מודעות לכך שנעשה בהם שימוש.
- לא כל מי שחווה ניצול מיני יודע לשים את האצבע על כך שהסיבה לניצול היתה נעוצה בשימוש בסם אונס.
- לא כל מי שחווה ניצול מיני בוחר להגיש תלונה. בשל הרגישות הרבה שקיימת במקרים מעין אלה פעמים רבות יתקשו הקורבנות להגיש תלונה או לדווח על המקרה שהתרחש.
- כאמור נוכחותו של הסם בדם נעלמת לחלוטין לאחר 12 שעות, דבר שמקשה מאוד על איתור שרידים של הסם על ידי ביצוע בדיקת שתן.
מה העונש של שימוש וסחר בסם זה?
בחוק במדינת ישראל עבירת האינוס מוגדרת כעבירה פלילית. בסעיף החוק עולה בפירוש שאלת ההסכמה של הקורבן. כל עוד נעשו פעולות מיניות מתוך ניצול ולא מתוך הסכמה הדבר יהווה עבירה פלילית ויחייב את המנצל בעונשים מחמירים לפי הקבוע בחוק ובהתאם לשיקול דעתם של השופטים.
מלבד היבט ההסכמה שמופיע בסעיף החוק, החוק מציין גם מצב שבו האדם שמבצע מעשה מיני מנצל את המצב המעורפל שבו נמצא הקורבן.
החוק מציין מצב של חוסר הכרה, הכרה מעורפלת או מצב שבו לא ניתן לתת הסכמה אמיתית וחופשית לביצוע מעשים מיניים. גם בעבירות נוספות הנוגעות בביצוע מעשים מיניים כמו עבירת מעשה מגונה או מעשה סדום מצוינת דרישת ההסכמה ודגש על כך שלא יהיה ניצול של מצב מסויים שבו היה שרוי הקורבן בכדי לקבל הסכמה שאינה מלאה וחופשית באמת.
ביחס לשימוש בסמי אונס טרם נקבעה בחוק עבירה ספציפית.
אם זאת, בחוק מצוינת עבירה כללית הנוגעת למצב של שלילת כושר התנגדות של אדם לביצוע עבירה. סעיף זה יחול כאשר מדובר בעבירת מין שמבוצעת תוך הסתייעות באלכוהול או סמים. הסעיף מגדיר כי אדם שמנסה לשלול או שולל יכולת להתנגד באמצעות שימוש בסמים או באלכוהול (או באמצעים נוספים) עובר עבירה פלילית ועונשו יהיה 20 שנות מאסר.