Drugcrime-law_MainPic עבירות סמים
Drugcrime-law_MainPic עבירות סמים
פנייה לייעוץ אישי



    כבר לא פלילי: שימוש בקנאביס יעלה לכם בקנס מנהלי

    קנאביס הוא ככל הנראה הסם המסוכן הייחודי מכל הסמים האסורים לשימוש בישראל. הוא משמש כתרופה לשיכוך כאבים והפחתת חרדות, צריכתו נחשבת למקובלת בתרבות הפופולרית, והוא נתפס כסם קל שהשפעתו קלה בהרבה מחומרים המופצים כחוק דוגמת משקאות אלכוהוליים.

    תפיסתו של הסם בעיני הציבור והמחוקק עברו תמורות ומגמות רבות. ראשיתן באכיפה נוקשה והפללה בלתי מתפשרת של צרכני קנאביס והשמצתו של הסם, המשכן בריכוך היחס אליו והיתר הפצתו כתרופה, עד לכדי השינוי המשמעותי ביותר עד כה – הפיכתו לעבירה מנהלית המתמצה בקנס בלבד.

    תוכן עניינים

    מה אומר החוק על שימוש בקנאביס?

    הסם ששמו קנאביס, בדומה לסמים מוכרים אחרים כגון אקסטזי, הרואין וקוקאין, מנוי בפקודת הסמים המסוכנים כחומר שהשימוש בו אסור ללא רישיון מטעם גורם רפואי מוסמך ומאושר על ידי משרד הבריאות. מבחינה פורמלית, חלים עליו כלל העונשים החלים על ביצוע עבירות בסמים אחרים.

      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

      עם זאת, בשנת 2022 נוצר הסדר מיוחד הנוגע לשימוש עצמי בקנאביס. בעוד שעבירה של שימוש עצמי בכל סם שהוא, היא עבירה פלילית לפי פקודת הסמים המסוכנים שהעונש בצדה הוא עד 3 שנות מאסר, נחקקו תקנות מנהליות שמחריגות את השימוש העצמי בקנאביס, וקובעות כי עבירה זו היא עבירה מנהלית שיש לאוכפה על ידי הטלת קנס בלבד.

      מהי עבירה מנהלית?

      באמצע שנות השמונים, יזם המחוקק הסדר חוקי חדשני תחת חוק העבירות המנהליות, המאפשר מיצוי דין פלילי מהיר בעבירות בעלות דרגת חומרה נמוכה מאוד. במקום לנקוט במנגנון הכולל איסוף ראיות, העמדה לדין ובירור משפטי ממושך בשאלת אשמתו או חפותו של האדם הנאשם בביצוע עבירות אלו, מאפשר החוק את מיצוי ההליך על ידי הטלת קנס בלבד.

      הודעת הקנס מהווה את כתב האישום, ויתרונו של מנגנון זה הוא בחיסכון בזמן שיפוטי על ידי צמצום האכיפה לכדי ענישה כספית בהיקף נמוך וללא רישום פלילי. האדם המקבל קנס בגין ביצוע עבירה יעדיף לשלמו במידה שהוא אכן ביצע את העבירה המיוחסת לו, ומי שסבור כי נעשה לו עוול, יוכל מנגד לבקש להישפט ולהביא את הסוגיה להכרעת בית המשפט.

      מה העונש על שימוש בקנאביס?

      פקודת הסמים המסוכנים מגדירה מספר התנהגויות אסורות ביחס לחומר המוגדר סם מסוכן, כאשר גם קנאביס נמנה בין חומרים אלו. המעשים האסורים לעשייה בקנאביס כוללים גידול או ייצור סם, מכירת סם, תיווך בעסקת סמים, והחזקת סם בכמות שאינה לצריכה עצמית – עבירות שהעונש עליהם עשוי להגיע עד 20 שנות מאסר.

      לצד זאת, העונש על החזקת קנאביס לצריכה עצמית בלבד הוא כספי בלבד. כך, אדם שייתפס עם קנאביס בכמות שהיא לצריכתו העצמית בלבד, הוא צפוי לקבל קנס של 500 ₪, וככל שהשימוש נעשה בפומבי, ניתן יהיה להטיל עליו קנס מנהלי של 1000 ₪, בדומה לעבירה מנהלית של עישון סיגריה במקום ציבורי.

      באילו מקרים שימוש בקנאביס יובל להעמדה לדין?

      העובדה שעבירת ההחזקה או השימוש בקנאביס לצריכה עצמית הפכה לעבירה מנהלית, לא ביטלה את האפשרות להעמיד את מי שמבצעה לדין, שכן עדיין מדובר בעבירה שמבחינה פורמלית ניתן להטיל בגינה בהליך פלילי עד 3 שנות מאסר. אלו המקרים שבהם ניתן להעמיד לדין אדם בגין שימוש בקנאביס, חרף הפיכת העבירה למנהלית:

      1. בקשה להישפט – הטלת קנס בגין ביצוע עבירה מנהלית אינה סוף פסוק מבחינת מבצע העבירה, ובאפשרותו לבקש מיוזמתו להישפט, אם הוא סבור שהקנס ניתן לו שלא כדין. במקרה זה, הגשת הבקשה להישפט תוביל את התביעה לנקוט בהגשת כתב אישום.
      2. החלטת תובע מטעמים מיוחדים – הפיכת עבירה למנהלית נועדה למנוע העמדה לדין בגינה. עם זאת, חוק העבירות המנהליות נותן בידי התביעה את הסמכות לנקוט בהליך פלילי במקרים חריגים, אולם עליה לנמק מדוע לא היה מקום להסתפק בקנס בלבד.
      3. אוכלוסיות שעליהן לא חלות התקנות – התקנות מוציאות מתחולתן את אוכלוסיית האסירים וכוחות הביטחון, כך שבעניינם מסלול מיצוי הדין כולל העמדה לדין או סגירה של התיק בלבד.

      בין לגליזציה להפללה  – עבירת קנס

      חקיקת ההסדר שלפיו השימוש העצמי בקנאביס מהווה עבירת קנס, לא כוננה לגליזציה מלאה כפי שנעשה במדינות אחרות בעולם. יחד עם זאת, עצם האפשרות להחזיק קנאביס לצריכה עצמית מבלי שהמעשה יגרור רישום פלילי או חקירה באזהרה, מהווה מהפכה של ממש ביחס הרשויות לסם זה מבחינה רשמית.

      *האמור בעמוד זה ובאתר עבירות סמים Drugcrime-Law בכלל אינו מחליף ייעוץ משפטי והבוחר להסתמך על האמור עושה זאת באחריותו האישית.

      לייעוץ ראשוני חייג 077-2315818 (זמינות 24 שעות)
      פנייה לייעוץ ראשוני ללא התחייבות

        מידע חשוב נוסף