חוק העונשין מגדיר באופן ברור מגוון רחב של מעשים כאסורים וככאלו שהעובר עליהם צפוי לעונש. דרגת החומרה של העבירות הרבות שבחוק נעה בין עבירות שהעונש בצידן הוא של עד כמה חודשים בלבד ועד לעבירות שניתן להטיל על מבצעיהן מאסר עולם ואף עונש מוות.
עם זאת, אותו חוק בדיוק מאפשר לנאשמים להעלות טענה ייחודית ששמה 'זוטי דברים' כסייג לאחריותם הפלילית. כוונת המחוקק מאחורי עיגון טענה זו בחוק, היא לתת בידי בתי המשפט אפשרות לזכות אדם אם המעשה המיוחס לו הוא בעל נסיבות קלות במיוחד, מקרה שהינו אפשרי בהחלט גם בעולם עבירות הסמים.
מהי הגנת זוטי דברים?
חוק העונשין מונה מספר רב של טענות הגנה אותן יכול להעלות הנאשם, ושקבלתן משמעותה מתן פטור לנאשם מאחריות פלילית, תחת הכותרת 'סייגים לאחריות פלילית'. את ההגנות הללו נוטים לחלק לשתי קטגוריות מרכזיות:
- הגנות מסוג הפטר – מתן פטור מאחריות פלילית במקרה בו התנהגות הנאשם הייתה שלילית ובלתי רצויה, אך נסיבות עשייתה מחייבות את מתן הפטור. דוגמאות לכך הן פטור מחמת גיל צעיר (מתחת ל- 12), פטור מחמת ליקוי נפשי, פטור מחמת ליקוי שכלי ופטור מחמת שכרות.
- הגנות מסוג הצדק – מתן פטור מאחריות פלילית במקרה שבו התנהגות הנאשם אמנם מגבשת עבירה, אך התנהגותו הייתה מוצדקת ורצויה, כגון במקרה של הגנה עצמית, פעולה למען הצלת הזולת או הגנה על בית מגורים.
בתוך כך, הגנת זוטי דברים פירושה מתן פטור מאחריות פלילית במקרה שבו המעשה המיוחס לנאשם אמנם בוצע על ידו, אך מדובר במעשה קל ערך ואין מקום, גם מבחינת האינטרס הציבורי, להטיל בגינו כתם פלילי.
מה התוצאות של קבלת טענת זוטי דברים?
העלאת טענה בדבר קיומה של הגנת זוטי דברים היא אפשרית בכל שלבי המשפט, כאשר מקומה הראוי הוא בדרך כלל בשתי נקודות – במסגרת מענה הנאשם לכתב האישום ובשלב הסיכומים טרם מתן הכרעת דין על ידי בית המשפט. קבלת טענת הגנה זו תיעשה בכל מקרה בשלב הכרעת הדין בלבד ולאחר שמיעת פרשת התביעה ופרשת ההגנה, ותוצאות קבלתה תהיה זיכוי הנאשם.
האם כדאי להעלות טענת זוטי דברים בעבירות סמים?
אין מניעה להעלות טענת זוטי דברים כאשר העבירה היא מעצם טיבה קלה ביותר. סימון עבירת סמים כעבירה קלה ביותר אפשרי בעיקר ביחס לעבירות של החזקת סם לשימוש עצמי, כאשר במקרים מסוימים ניתן יהיה להעלותה ביחס לעבירת גידול הנוגעת להיקף מינורי ביותר המעיד על כוונת שימוש עצמי.
עם זאת, ראוי לזכור כי פקודת הסמים קובעת ממילא רף נמוך מאוד באשר למה היא כמות הסם הנחשבת ככזאת המעידה על כוונת שימוש עצמי, ומשכך אדם הטוען כי החזקת 0.1 גרם של קוקאין היא בגדר זוטי דברים, טוען למעשה כי אין מקום לאכוף את האיסור להחזיק סמים לשימוש עצמי. במקרים מעין אלו, של עבירות ברף נמוך, ייתכן כי יש מקום לנקוט דווקא בהעלאת טענות מנהליות.
מהן הטענות המנהליות שעשויות להביא לביטול אישום בעבירות סמים?
חוק סדר הדין הפלילי נותן בידי הנאשם כלי נוסף, שאין מניעה להשתמש בו לצד טענת הגנה מחמת זוטי דברים, והוא הכלי של העלאת טענות מנהליות מקדמיות כנגד ההחלטה להעמיד את הנאשם לדין. בשונה מהגנת זוטי דברים, קבלת טענה מנהלית תוביל לביטול כתב האישום ולא לזיכוי, אולם במקרים מסוימים סביר כי ביטול האישום יהיה בגדר סוף פסוק והאישום לא יוגש בשנית.
במקרה של עבירות סמים ברף נמוך במיוחד, אחת הטענות המנהליות שניתן להעלות היא טענת הגנה מן הצדק אודות אכיפה בררנית. באפשרות עורך הדין המייצג להראות כי התביעה נוקטת במדיניות של אי העמדה לדין ביחס למקרים דומים או אף חמורים יותר, ובתוך כך לבקש מבית המשפט לבטל את כתב האישום על מנת למנוע מצב של אי שוויון חסר כל הצדקה.
הגנת זוטי דברים – חלק מאסטרטגיית הגנה כוללת
בהחלט ייתכנו מקרים שבהם יוגשו על ידי התביעה כתבי אישום בעבירות סמים המגלמים מקרים קלים במיוחד שאין מקום להעמיד אדם לדין בגינם. אף שהגנת זוטי דברים עשויה להתאים למקרים אלו, יש מקום לעשות בה שימוש נבון ולפעול במקביל על דרך של העלאת טענות מנהליות. על מנת לעשות זאת כראוי, יש צורך בייצוג משפטי על ידי גורם מקצועי ומנוסה.